ARHIV 2022  /  2021  /  2020  /  2019  /  2018

Alkotesti na delovnem mestu

Alkotest je priprava, ki oceni prisotnosti oz. koncentracijo alkohola v krvi posameznika, na podlagi vzorca izdihanega zraka. Alkoteste delimo na klasične in digitalne/elektronske. Prvi alkotest je leta 1954 izumil Robert Borkenstein. Deloval je na principu kemične oksidacije in fotometrije. Alkoteste pri svojem delu uporabljajo policisti, pa tudi inšpektorji in detektivi ob prijavi suma alkoholiziranosti na delovnem mestu.

Alkotest deluje tako, da posredno izmeri koncentracijo alkohola v krvi tako, da meri prisotnost etanola v izdihanem zraku. Tako je merjena le koncentracija alkohola v izdihanem zraku in ne dejansko koncentracija, ki je prisotna v krvi testirane osebe.

POZOR! Testirana oseba se mora strinjati z uporabo tega, posrednega, instrumenta in rezultatom. Strinjanje mora testiranec podpisati - pisna oblika soglasja je torej nujna. Če se zaposleni s testiranjem ne strinja, se šteje, da testiranje odkloni. To ima lahko določene pravne posledice za zaposlenega. Zaposleni lahko testiranje odkloni tudi zaradi zdravstvenih razlogov, vendar mora v tem primeru predložiti ustrezno zdravniško potrdilo.

 

Alkohol na delovnem mestu

Hude delovne nesreče z dolgotrajnimi posledicami so lahko usodne za marsikatero podjetje. Če je vzrok zanje prisotnost alkohola v krvi zaposlenega, jih je delodajalec dolžan preprečiti tako, da že ob prvih znakih vinjenosti svojih zaposlenih, odločno ukrepa ter tako pomaga svojim zaposlenim iz primeža odvisnosti od alkohola.

Zakon o detektivski dejavnosti detektive pooblašča, da lahko na pobudo in na podlagi pisnega pooblastila naročnika, izvedejo preizkuse alkoholiziranosti zaposlenih na delovnem mestu. Ne le izvedba samega alkotesta, pač pa tudi priprava ustrezne dokumentacije o rezultatih testiranja, je delo strokovno usposobljene detektivsko – pravne agencije.

Če torej delodajalec sumi, da je eden od njegovih zaposlenih na delovnem mestu pod vplivom alkohola, je takšnega delavca v skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu dolžan odstraniti z delovnega mesta. Vendar je potrebno prej ugotoviti stopnjo alkoholiziranosti in opraviti alkotest. Ta se sme izvesti na delovnem mestu, če so zato izpolnjeni določeni pogoji. Testiranje poteka na različne načine, vendar ga lahko izvaja le za to usposobljena oseba ali medicina dela. Zakonska podlaga za alkotest je 51. člen Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1).

 

Alkotest – načini testiranja

Delavca, pri katerem obstaja sum alkoholiziranosti na delovnem mestu, se lahko napoti na medicino dela, kjer opravi test z odvzemom krvi. Za ta postopek je pomembna prisotnost vsaj dveh prič med izvajanjem testiranja. Sam postopek ali način testiranja v zakonodaji ni opredeljen, vendar se v praksi za testiranje običajno uporablja alkotest ali etilometer.

V primeru, da se delavec z alkotestom ne strinja, lahko delodajalec nudi testiranje z etilometrom, ali pa zahteva zdravniški pregled z odvzemom vzorca krvi. Tudi etilometer meri vsebnost alkohola v telesu na podlagi izdihanega zraka, vendar je rezultat mnogo bolj natančen od alkotesta. Etilometer je večja naprava in je težje prenosljiva. Etilometer predstavlja merilo alkoholiziranosti, medtem ko je alkotest indikator. Alkotest mora biti, tako kot druge naprave, redno kalibriran, etilometer pa umerjen. Alkotesti so običajno cenejši način izvajanja postopka ugotavljanja alkoholiziranosti oseb.

 

Izognite se tveganju podjetja zaradi alkohola

Izognite se tveganju za nastanek škode, ki ga alkoholiziranost zaposlenih lahko povzroči vašemu podjetju. Našo DP agencijo odlikujeta strokovnost in diskretnost. Nudimo vam pomoč pri:

  • pripravi ustrezne dokumentacije za podjetje (Pravilnik o izvajanju kontrole alkoholiziranosti na delovnem mestu),
  • sami izvedbi postopka preverjanja alkoholiziranosti med zaposlenimi,
  • pripravi dokumentacije o rezultatih testiranja in morebitnih ukrepih zaradi kršenja zakonodaje.



Želite izvedeti več?
Pišite nam na: Info.dp.agencija@gmail.com
ali pa nas pokličite: + 386 (0)70 389 065